Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό το οποίο προέρχεται από το άγριο σινάπι (wild mustard) . Οι αγρότες καλλιεργούσαν αυτό το φυτό εδώ και εκατοντάδες χρόνια και το μπόλιαζαν με διαφορετικούς τρόπους. Έτσι, προέκυψαν 6 πολύ γνωστά λαχανικά: μπρόκολο, κουνουπίδι, γογγύλι, κέιλ, λάχανο, και λαχανάκια βρυξελλών. Σήμερα θα εστιάσουμε στο μπρόκολο.
Διατροφική Αξία
Μια κούπα μπρόκολο περιέχει:
30 Θερμίδες
0 γρ. Λιπαρά
6 γρ. Υδατάνθρακες
2 γρ. Πρωτεΐνη
Με την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C όσο και ένα πορτοκάλι. Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες είναι εξαιρετικά χρήσιμες για την προστασία των κυττάρων και συμβάλλουν στη γενική ίαση του σώματός μας.
Επιπλέον, το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως:
Ασβέστιο
Σίδηρος
Φώσφορο
Κάλιο
Ψευδάργυρο
Θειαμίνη
Ριβοφλαβίνη
Νιασίνη (Β3)
Βιταμίνη Α, Β6, Β12, D, E, και K
Φυλλικό Οξύ
Οφέλη στην υγεία
Πέρα από όλες τις παραπάνω βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, το μπρόκολο είναι γεμάτο με πολλά φυσικά χημικά, τα οποία οι επιστήμονες εξερευνούν ακόμη. Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η σουλφοραφάνη, η οποία μπορεί να βοηθά στις εξής συνθήκες:
Διαβήτης
Έρευνες δείχνουν ότι η σουλφοραφάνη μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αν πάσχετε από διαβήτη τύπου-2 και παχυσαρκία, μπορεί να παρατηρήσετε μεγαλύτερη βελτίωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σε σχέση με άλλα άτομα.
Καρκίνος
Η σουλφοραφάνη και άλλα φυσικά συστατικά που εντοπίζονται στο μπρόκολο συμβάλλουν στην πρόληψη εφμάνισης καρκινικών κυττάρων.
Οστεοαρθρίτιδα
Η σουλφοραφάνη βοηθά στην πρόληψη ή αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας, διότι διατηρεί υγιείς τους χόνδρους των αρθρώσεών σας.
Σχιζοφρένεια
Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αρκετές αποδείξεις ακόμα, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υψηλά επίπεδα σουλφοραφάνης μπορούν να επηρεάσουν θετικές αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου μας. Ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν τα εκχυλίσματα από μπρόκολο μπορούν να βοηθήσουν με τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας.
Το μπρόκολο περιέχει και άλλα φυτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ρίσκα και Προειδοποιήσεις
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας στις παρακάτω περιπτώσεις:
Λαμβάνεται φάρμακα που αραιώνουν το αίμα. Το μπρόκολο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, η οποία αναστέλλει το σχηματισμό θρόμβων στο αίμα. Η υπερβολική κατανάλωση μπροκόλου μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αντιδρά στα προαναφερθέντα φάρμακα. Παρόλο που δεν πρέπει να αποφεύγετε απολύτως το μπρόκολο, θα πρέπει να έχετε ισορροπημένα επίπεδα βιταμίνης Κ στη διατροφή σας.
Πάσχετε από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου. Το μπρόκολο μπορεί να προκαλέσει αέρια και να ενοχλήσει το έντερο.
Προβλήματα στα νεφρά. Το μπρόκολο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα φώσφορου στο αίμα, αν δεν λειτουργούν σωστά τα νεφρά σας.
Πως να καταναλώσετε το μπρόκολο
Πολλοί από εμάς προτιμούν το τρυφερό μέρος από το μπρόκολο, όμως τα φύλλα και το κοτσάνι είναι εξίσου βρώσιμα. Το κοτσάνι περιέχει τις περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με το υπόλοιπο φυτό, και τα φύλλα του έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδοτικά, βιταμίνη Ε και Κ, και ασβέστιο.
Πλύντε το μπρόκολο ΜΟΝΟ ΑΜΕΣΩΣ ΠΡΙΝ το μαγειρέψετε. Άπλυτο διατηρείται φρέσκο στο ψυγείο για περίπου μια εβδομάδα.
Με το βράσιμο, το μπρόκολο χάνει μέχρι και το 90% των θρεπτικών του συστατικών, οπότε προσπαθήστε να το καταναλώσετε αλλιώς. Είναι εύκολο να τα ψήσετε σε φούρνο, grill, ή τηγάνι ή να τα κάνετε στον ατμό. Επίσης, μπορείτε να το φάτε ωμό μαζί με χούμους ή με όποιο dressing για σαλάτες προτιμάτε.
Leave a reply