Το κουνουπίδι ανήκει στα σταυράνθη λαχανικά, και μοιάζει στον ξάδερφό του – το μπρόκολο – απλά στη λευκή του έκδοση. Όπως το μπρόκολο, έτσι και το κουνουπίδι αποτελείται από πολλά ανθάκια που ενώνονται σφιχτά μεταξύ τους σε ένα κυρίως κορμό με μερικά φύλλα τριγύρω του.
Αν και το λευκό είναι το πιο συνηθισμένο χρώμα για τα κουνουπίδια, υπάρχουν και σε αποχρώσεις του πορτοκαλί, μωβ, και πράσινου! Ανεξαρτήτου χρώματος, η γεύση παραμένει η ίδια: απαλή και ελαφρώς γλυκιά.
Το κουνουπίδι προήλθε από την περιοχή της Μεσογείου και διαδώθηκε στην Ευρώπη περιπού τον 15ο αιώνα. Όπως είδαμε στο blog για το μπρόκολο, το κουνουπίδι αποτελεί παραλλαγή από το άγριο σινάπι και έχει τις ρίζες του στο άγριο σινάπι.
Διατροφική Αξία
Μία μερίδα ισοδυναμεί με 1 κούπα ή περίπου 100 γραμμάρια από κομμένο κουνουπίδι. Μία μερίδα ωμό ή μαγειρεμένο κουνουπίδι περιέχει:
- 25 θερμιδες
- 0 γραμ. Λιπαρά
- 5 γραμ. Υδατάνθρακες
- 2 γραμ. Φυτικές ίνες
- 2 γραμ. Σάκχαρα
- 2 γραμ. Πρωτεΐνη
- 30 mg νάτριο
Όσον αφορά τις βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, μια μερίδα κουνουπίδι περιέχει τα παρακάτω ποσοστά της Συνηστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας (ΣΗΠ):
- το 100% βιταμίνη C
- περίπου το 25% βιταμίνη Κ
- 2% ασβέστιο και σίδηρο
- 6% κάλιο
- Πάνω από 3% μαγνήσιο
Οφέλη στην Υγεία
Από τα 100 γραμμάρια κουνουπίδι που αναλογούν σε μια μερίδα, τα 92 γραμμάρια είναι νερό. Έτσι, το κουνουπίδι μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενυδάτωση του οργανισμού σας. Επιπλέον, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών.
Το κουνουπίδι περιέχει μια ομάδα ουσιών γνωστές ως γλυκοσινολικά. Κατά την πέψη, αυτές οι ουσίες διασπώνται σε χημικές ενώσεις που προλαμβάνουν τον καρκίνο, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από διάφορες φθορές και έχουν αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.
Πότε να αποφεύγετε το κουνουπίδι
Όσοι πάσχουν από ασθένειες που αναγράφονται παρακάτω, θα πρέπει να συμβουλεύτουν το γιατρό τους πριν καταναλώσουν κουνουπίδι.
Προβλήματα στο Θυροείδη. Ο θυροειδής είναι ένας μικρός αδένας στο λαιμό, ο οποίος παράγει σημαντικές ορμόνες, και χρειάζεται ιώδιο για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας κουνουπιδιού μπορεί να εμποδίσει τον θυροειδή να απορροφήσει ιώδιο. Προκειμένου να συμβεί αυτό θα πρέπει να καταναλώσετε αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα απ’όσο θα έτρωγε ο μέσος άνθρωπος στην καθισιά του.
Εντερικά προβλήματα ή δυκολία στην πέψη. Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κουνουπίδια μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και αέρια, ειδικά σε άτομα με ασθένειες όπως το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ΦΝΕ), Νόσο του Κρον, ή Ελκώδη Κολίτιδα.
Προβλήματα στην καρδιά. Αν παίρνετε φάρμακα για καρδιακές παθήσεις, όπως αραιωτικά αίματος, τότε ισώς να πρέπει να αποφύγετε τροφές με υψηλά επίπεδα βιταμίνης Κ, διότι μπορεί να όδηγήσουν σε παρενέργειες.
Πως να το προετοιμάσετε για κατανάλωση
Βραστό. Ο πιο απλός τρόπος είναι να το βράσετε. Μπορείτε να το βράσετε ολόκληρο ή να το κόψετε σε μικρούς ανθούς.
Ψητό. Κόψτε το σε φέτες ή σε ανθούς, απλώστε το σε ένα αντικολλήτικό φύλλο, ρίξτε ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Ψήστε το στο φούρνο μέχρι να πάρει μια χρυσαφή απόχρωση.
Κάντε το κρέμα. Αφού μαγειρέψετε το κουνουπίδι, μπορείτε να το κάνετε σαν σως-κρέμα ώσπου να πάρει απαλή υφή. Μερικοί το προτιμούν αντί για σως γαλακτοκομικών ή ακόμη και σε smoothie.
Πουρέ. Αυξήστε τη διατροφική αξία του πουρέ πατάτας προσθέτοντας και λίωνοντας μέσα κουνουπίδι. Αλλίως κάντε απλό πουρέ κουνουπιδιού, με λίγους υδατάνθρακες.
Τρίψτε το. Ζεματίστε κουνουπίδι και μετά τρίξτε το ώστε να γίνει σαν ρύζι.
Leave a reply