Τα βερίκοκα αν και μικρά είναι πλούσια τόσο σε γεύση όσο και σε διατροφική αξία, γεμάτα βιταμίνες και μέταλλα. Ανάλογα με την ποικιλία η γεύση τους είναι γλυκιά ή και γλυκόξινη. Το πολύ λεπτό χνούδι τους είναι βρώσιμο και όταν έχουν ωριμάσει είναι μαλακά και ζουμερά.
Οι πρώτες ποικιλίες φαίνεται πως καλλιεργήθηκαν στην Κίνα περίπου 4000 χρόνια πριν. Η δυνατή γεύση του φρούτου δεν άργησε να προσελκύσει τους ταξιδιώτες και τους εμπόρους, οι οποίοι το μετέφεραν προς τη Δύση μέσω του θρυλικού Δρόμου του Μεταξιού. Αρχικά έφτασε στην κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Το βερίκοκο φτάνει στην Μεσόγειο περίπου 2000 χρόνια πριν όπου και ευδοκιμεί λόγω του ζεστού και ηλιόλουστου κλίματος. Σήμερα, η Τουρκία και το Ιράν είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως.
Οφέλη στην υγεία
Το βερίκοκο λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνες, φλαβονοειδή και κάλιο έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία. Τα φλαβονοειδή προστατευουν και ενδυναμώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, ενω παράλληλα ελαττώνουν τα σημάδια φλεγμονής στο σώμα. Το κάλιο ειναι ενα πολύ σημαντικό στοιχείο για το νευρικό σύστημα και την λειτουργία των μυών. Παράλληλα βοηθάει στην μεταφορά διαφόρων θρεπτικών ουσιών στο σώμα, την διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς. Επίσης, το βερίκοκο συμβάλλει στην προστασία του δέρματος, την υγεία της όρασης και την καλύτερη πέψη.
Διατροφική Αξία
Ένα βερίκοκο περιλαμβάνει:
Θερμίδες: 17
Πρωτεΐνη: Λιγότερο από 1 g
Λιπαρά: 0 g
Υδατάνθρακες: 4 g
Φυτικές Ίνες: 1 g
Σάκχαρα: 3 g
Χοληστερόλη: 0 mg
Νάτριο: 0 mg
Ακόμη, το βερίκοκο περιλαμβάνει πολλά μέταλλα και βιταμίνες όπως :
Βιταμίνη Α
Βιταμίνη C
Παντοθενικό οξύ (Β5)
Βιταμίνη Ε
Βήτα-καροτίνη
Κάλιο
Λουτεΐνη
Ζεαξανθίνη
Λυκοπένιο
Ψευδάργυρο
Χαλκό
Σίδερο
Φώσφορο
Μαγγάνιο
Μαγνήσιο
Επιλογή και κατανάλωση
Όπως τα περισσότερα φρούτα το βερίκοκο έχει την μέγιστη γεύση στην εποχή του, δηλαδή κατα κύριο λόγο τον Ιούνιο και Ιούλιο. Το χρώμα του θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο, κατά προτίμηση σκούρο πορτοκαλί ή κόκκινο-πορτοκαλί ανάλογα και με την ποικιλία. Βερίκοκα με πολύ ανοιχτό κίτρινο χρώμα ή και πράσινο δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο ωρίμανσης με αποτέλεσμα να μην έχουν πολύ γεύση.
Το βερίκοκο φυσικά μπορεί να καταναλωθεί ωμό αλλά και να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες συνταγές. Συνήθως το συναντάμε σε δροσιστικά γλυκά ή τάρτες, αλλά και μαρμελάδα. Μπορεί ωστόσο χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε σάλτσα ή γλάσο για να συνοδεύσει διάφορα κρεατικά ή σαλάτες.
Leave a reply